Operationele verbeteringen in het MKB
Ruim tien jaar helpt PDB Consultants tal van MKB ondernemers met operationele verbeteringen in hun bedrijf. Ondanks verschillende branches, locaties en bedrijfsgroottes, lopen veel ondernemers tegen dezelfde problemen aan.
Is dit voor jou als ondernemer herkenbaar?
Jouw bedrijf nóg beter maken?
Herken je jezelf in één of meerdere van bovenstaande problemen? Een ondernemerscoach kan je helpen met deze operationele verbeteringen, zodat je jouw persoonlijke ondernemersdoelen (weer) kunt behalen!
Vastzitten in de waan van de dag
Veel ondernemers in het MKB doen alleen de werkzaamheden die zich dagelijks aandienen. Ze zitten vast in de zogenaamde “waan van de dag” en houden zich enkel bezig met de actualiteit want de klant is immers altijd koning en wenst direct geholpen te worden.
Hierbij vraagt de ondernemer zich vaak niet af of hij dit probleem moet oplossen of één van zijn medewerkers. En of dit onmiddellijk moet gebeuren of dit op een ander tijdstip ook kan.
Hierdoor rent de ondernemer van het ene probleem naar het andere en voelt zich zwaar overbelast.
Hierdoor rent de ondernemer van het ene probleem naar het andere en voelt zich zwaar overbelast.
Bij het afsluiten van de week maakt hij de balans op en constateert weer nergens aan toe te zijn gekomen die week. Los te komen van de “waan van de dag” is de enige remedie waarbij de ondernemerscoach goed kan assisteren.
Hoe voorkom je overmatige drukte in je werkzaamheden?
Elke ondernemer gaat je vertellen dat hij altijd druk is, nergens tijd voor heeft en altijd lange dagen maakt. Hij werkt wel 80 uur in de week en ziet zijn gezin bijna nooit. Dit is zoals ondernemers het vaak beleven.
Is dit wel juist en waar is hij dan zo druk mee? Precies, met de eerder besproken waan van de dag en zijn bemoeienis met allerhande details in zijn bedrijf.
Werken aan operationele verbeteringen zal de ondernemer doen inzien dat hij misschien wel minder operationeel moet werken en zich meer moet focussen op de koers van het bedrijf.
De controle over je bedrijf verliezen
Veel MKB-ondernemers zijn een bedrijf gestart zonder personeel en hebben door de groei van het bedrijf van tijd tot tijd personeel aangenomen. De zaken gaan goed en het bedrijf ontwikkelt zich positief.
Na jaren bereikt de succesvolle ondernemer een andere bedrijfsgrootte, krijgt meer personeel en dreigt dan de controle te verliezen. Hij kan het niet goed meer overzien omdat hij denkt dat hij het bedrijf nog op dezelfde manier moet leiden als toen hij met enkele medewerkers begon.
De ondernemerscoach helpt je om op een andere manier te denken en geeft je op die manier de controle terug over het bedrijf.
Reacties van ondernemers
Geen focus
Wanneer je een ondernemer vraagt waar hij mee bezig is, vertelt hij graag tot in detail wat er allemaal gebeurt voor een specifieke klant, hoe goed zijn machines zijn en dat er nog veel meer werk binnen zal komen.
Wanneer je echter vraagt waar de focus van de ondernemer ligt – waar ben je goed in als bedrijf en aan welk soort werk verdien je nu het meeste – dan blijft het vaak stil. De ondernemer weet soms niet wat zijn bedrijf uniek maakt, heeft geen zin om de cijfers na te rekenen of heeft geen idee waar hij zijn tijd aan besteedt.
Wanneer een ondernemer zonder duidelijke focus te werk gaat en wel ziet waar het schip strandt, is de toekomst van het bedrijf onzeker. De ondernemerscoach helpt met het focussen op de juiste zaken.
Het juiste aantal medewerkers
Ondernemers investeren pas in medewerkers wanneer het écht niet anders meer kan. Werknemers kosten immers geld en brengen risico’s met zich mee. Een periode van ernstige overbelasting van het huidige personeel gaat daar meestal aan vooraf. Veel overwerken tot in de late uurtjes wordt de normaalste zaak van de wereld.
Wanneer ik de succesvolle ondernemer vraag: “Stel dat ik morgen drie extra medewerkers voor je heb, zou je daar dan werk voor hebben en zou je die rendabel kunnen inzetten?” dan is het antwoord altijd bevestigend.
Mijn volgende vraag is dan: “Waarom neem je dan niet meer medewerkers aan”? De ondernemerscoach wil met je sparren over dit belangrijke onderwerp.
Samen sparren over verbeteringen?
Weinig of geen plezier in het ondernemen
Er is een categorie ondernemers die het ondernemerschap niet meer leuk vinden. Sterker nog; zij ervaren het als een zware last en worstelen van probleem naar probleem.
Stoppen of uitstappen is vaak geen optie door mogelijk gezichtsverlies, statusverlies of omdat het financieel gewoon niet haalbaar is. Gevolg is veelal stress en zo staat de toekomst van zowel de ondernemer als het bedrijf op het spel.
De ondernemerscoach wil je bijstaan in deze situatie en helpen het plezier in het ondernemerschap terug te vinden.
Een goede directeur zijn
Niet elke ondernemer is een geboren directeur. En niet elke directeur is een geboren ondernemer. Vaak krijg ik de vraag van ondernemers: “Kun je van mij en goede directeur maken?” Waarop ik antwoord: “Wat is een goede directeur?” De antwoorden zijn altijd weer verschillend.
Het komt wel eens voor dat medewerkers doorgroeien in een bedrijf tot bedrijfsleider en na jaren komt dan soms een verzoek van de zittende directeur: “Wil je mijn bedrijf overnemen?” En zo kun je plotseling directeur zijn.
Ook komt het voor dat mensen ondernemer worden zonder dat hier bewust voor gekozen is. Vrienden besluiten bijvoorbeeld een goed idee in de praktijk te brengen en stellen één van hen als directeur aan. Bijvoorbeeld de oudste. En geruime tijd na de start dienen de problemen zich aan.
Met al zijn ervaring als directeur kan de ondernemerscoach een rol spelen in het directeurschap.
Groei van het bedrijf realiseren
De meeste ondernemingen zijn gericht op groei en voelen zich comfortabel met een beperkte jaarlijkse procentuele stijging. Maar is dat echte groei?
Deze vooruitgang komt omdat je het werk goed doet. Wanneer je dit principe hanteert groeit je bedrijf veelal enkele procenten per jaar. Dit patroon zie je terug bij veel MKB-bedrijven.
Potentiële groei, met vele procenten, bereik je meestal door uitbreiding, overname of samenwerking en dat vereist een strategische aanpak.
De ondernemerscoach helpt je het strategische groeiproces.
Talent en ondernemerschap combineren
Enkele ondernemers hebben speciale talenten en creativiteit is daar één van. Een speciale gave die tot grote groei kan leiden maar ook tot grote problemen.
Soms wordt het bedrijf ondergeschikt gemaakt aan de creativiteit en moet alles wijken voor het ultieme creatieve doel. Dit staat dan vaak op gespannen voet met een gestructureerde bedrijfsvoering.
Een ondernemerscoach kan hulp bieden bij de combinatie van creativiteit en ondernemerschap.
Is jouw organisatie in balans?
Zij kozen voor PDB
De juiste organisatie samenstellen
Een succesvolle ondernemer wordt door zijn klanten afgerekend op de kwaliteit van zijn bedrijf en organisatie. En het is voor veel ondernemers moeilijk om een goede organisatie neer te zetten. Er zijn immers veel facetten die op elkaar afgestemd dienen te worden.
Door kritisch te kijken naar de verschillende operationele factoren kan de ondernemer samen met een coach stap voor stap de juiste organisatie samenstellen.
Een familiebedrijf organiseren en leiden
Voor bepaalde ondernemers is de familieband leidend in het voortbestaan van het bedrijf. Ongeacht de kwaliteiten van kinderen, neven of nichten moet het bedrijf worden voortgezet in een familietraditie. Dit is dikwijls geen geringe opgave en staat het op gespannen voet met moderne bedrijfsvoering en efficiency.
Samen met de ondernemerscoach kan aan een succesvolle oplossing worden gewerkt.
Operationele verbeteringen in het MKB
Kampt jouw onderneming met één of meerdere van bovenstaande problemen? Laten we dan eens kritisch kijken naar jouw organisatie en samen ontdekken waar operationele verbeteringen mogelijk zijn.
Neem geheel vrijblijvend contact met me op via telefoonnummer: 06 – 15 907 100
Of mail via: info@pdbconsultants.nl